Бягство от града. Част I – Витоша.

Искате да избягате от стреса и напрежението на градската среда за кратко и наблизо, без да губите време в път и организация? Ако живеете в София (за кратко или постоянно), това е напълно възможно. Едно от богатствата на столицата ни несъмнено е Витоша – планината, която приютява в полите си суетата на големия град и безрезервно ни дарява с насладата на свежия въздух, спокойствието на чистия хоризонт и красотата на природата. Предлагаме ви кратка разходка в северозападната част на планината, на която самите ние имахме удоволствието да се насладим за един уикенд. 

 

Витоша има вълшебната способност да ни пренася в друг, по-добър и вдъхновяващ свят, който откриваме само на час от София. Поемайки по „Боянски път“ нагоре към местност „Златни мостове“, постепенно напрежението започва да спада, въздухът става по-свеж, гледката по-ясна, а настроението – по-ведро.

 

Този уикенд отправна точка ни е местността „Златни мостове“, откъдето, следвайки аромата на боровете и песните на птичките, достигаме до ресторант и хижа „Момина скала“. Там ни посреща широка поляна и усмихнато ни кани да починем на тревата, да поиграем волейбол на мрежа и сладко да похапнем от разнообразните и вкусни гозби на ресторанта. От „Момина скала“ тръгват пътеки с различни нива на трудност (основно леки и средни) и дължина, сред които са маршрутите към съседните хижи „Камен дел“, „Есперанто“, заслона „Кикиш“, „Средец“ и за по-големите ентусиасти – към Боянския водопад, Платото, та чак до Черни връх (2 290 м.). Докъдето ни душа иска и краката държат!

 

Тук е и осиновената от Go-Go- Adventures част на една от най-популярните кръгови туристически алеи във Витоша, която започва от местност „Златни мостове“, преминава през хижа „Офелиите“ и „Яворова поляна“, и се спуска надолу през хижа „Панчо Томов“ и местността „Слънчев рид“ обратно към „Златни мостове“. В хижа „Офелиите“ ще бъдете посрещнати топло от хижарите, и кученцето Аби. Малките планинари могат да поскачат на батут и да поиграят на поляната на воля, докато родителите им се наслаждават на пълна релаксация.

 

Сред слънце, аромат на цветя, билки и борови шишарки снемаме и най-тежкия товар на ежедневието и ставаме част от вълшебството на природата.През лятото пистата за начинаещи до хижа „Офелиите“ е поляна с дъхава мащерка. Амалгамата от аромати и цветове опиянява и вдъхновява и ни изпълва с нови мечти и сили. Реката нашепва своите тайни, позволявайки ни да открием кода на спокойствието.