top of page

Есенни приключения: в какво да се впуснем и как да се подготвим?

„Вятърко листи в гората пилей, Косето-Босето вече не пей“


Тази строфа от добре позната детска песничка ясно напомня за есента и приближаването на зимата. Тя обаче не слага край на приключенията, за онези от нас, които все така тичат след тях. Напротив, дава едно различно и много красиво начало. Есенната планина… цветовете, ароматите и онова безкрайно дълбоко небе, което сякаш поглъща света, в който се намираме… Това е преживяване, до което си заслужава да се докоснем. За тези, които нямат търпение да почерпят малко вдъхновение за оставащите есенни уикенди, направихме кратък списък с дейностите, които ние намираме особено вълнуващи през есента.



И така, започваме с….


Екипировката


Наред с акварелната прелест на природата през есента, за любителите й на дневен ред излиза темата за времето, неговата променливост, понижаването на температурите и комфорта при практикуване на различни активности на открито. Прогнозите за дъжд и влошаване на времето не трябва да ни спират да атакуваме любимите си маршрути и да опитваме нови. Просто трябва да сме подготвени, да знаем какво можем да очакваме и да бъдем гъвкави с плановете си. Нито едно приключение не се случва на всяка цена. А за да бъде преживяването ни възможно най-приятно, добре е да следваме няколко основни правила относно облеклото и екипировката.


Доказано най-добрият метод на обличане, независимо от сезона, е обличането на слоеве. Съществува изключително много информация по тази тема, затова няма да се спираме в детайли на нея. Само ще отбележим основните правила.

  • Основен слой – за него трябва да изберем спортна тениска или термо бельо от вълнена или синтетична материя. Памучните дрехи не са за предпочитане, тъй като те не отвеждат потта от тялото, а я задържат в близост до него, което води до усещане за студ.

  • Среден слой – тук влиза в употреба топлият полар. Той може да бъде със средна или с висока плътност, с качулка или без такава, в зависимост от атмосферните условия. В по-студените дни може да бъде заместен с леко яке или пухенка.

  • Външен слой – задължително носете със себе си мембрана, която да е подходяща за съответните климатични условия. Ако времето е приятно, водоустойчив soft shell ще ви свърши чудесна работа. В случай, че се очакват валежи, мъгли и вятър, насочете се към hard shell.


Панталонът и обувките също са от важно значение. За да сте сигурни, че ще останете сухи, изберете непромокаем панталон със средна плътност. Винаги може да имате под ръка и такъв с мембрана, който да облечете отгоре при необходимост.


През есенния период, има още един рисков ефект от дъждовното време - образува се хлъзгав слой по камъните, а в комбинация с падналите от дърветата листа, се получава неприятна хлъзгава повърхност, с която трябва да сме много внимателни. Затова другият важен елемент от екипировката са обувките. Освен че трябва да имат непромокаема и дишаща мембрана, добрите грайфери ще ни спасят от подхлъзване и съответно неприятни травми.


И нека не забравяме винаги да носим със себе си два чифта ръкавици, шапка и резервен чифт чорапи. В планината е важно да сме сухи и топли.

Приключенията


Когато сме добре екипирани и заредени със стабилна доза ентусиазъм, имаме възможност да се насладим на редица дейности сред природата дори през по-студените периоди от годината. Разбира се, едно от ключовите изисквания е да имаме и съответните знания и умения. Ако такива липсват, тогава задължително трябва да се обърнем към професионалисти в сферата, които да обезпечат преживяването ни от техническа и физическа гледна точка. По-долу ще откриете нашия списък с есенни приключения.


Планински преходи – можем да се наслаждаваме на красотата на планината по всяко време на годината. Есента е особено привлекателна за онези от нас, които обичат цветовете и приятното усещане за хлад по кожата. В група или сами, на Витоша или някъде другаде, няма значение. Важното е да ни е хубавo, зареждащо и леко.

Планинско колоездене – през есента все още има доста приятни кътчета в планината, които дават възможност да се насладим на любимия си спорт.

Планински преходи с коне – за тези, които обичат конете, есента предлага една приказка. Оставяме на вас да я разкажете…


Парапланеризъм – искате да летите като птица? Да, това е възможно и през есента. Просто трябва да изберете подходящите условия и да се облечете добре. Оттам насетне инструкторите-пилоти знаят какво да правят и как да превърнат един ден в незабравимо изживяване.




Остават само няколко дни до уикенда. Изберете своето приключение сега!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page