Есенни приключения: в какво да се впуснем и как да се подготвим?

„Вятърко листи в гората пилей, Косето-Босето вече не пей“

 

Тази строфа от добре позната детска песничка ясно напомня за есента и приближаването на зимата. Тя обаче не слага край на приключенията, за онези от нас, които все така тичат след тях. Напротив, дава едно различно и много красиво начало. Есенната планина… цветовете, ароматите и онова безкрайно дълбоко небе, което сякаш поглъща света, в който се намираме… Това е преживяване, до което си заслужава да се докоснем. За тези, които нямат търпение да почерпят малко вдъхновение за оставащите есенни уикенди, направихме кратък списък с дейностите, които ние намираме особено вълнуващи през есента.

 

 

И така, започваме с….

 

Екипировката

 

Наред с акварелната прелест на природата през есента, за любителите  й на дневен ред излиза темата за времето, неговата променливост, понижаването на температурите и комфорта при практикуване на различни активности на открито. Прогнозите за дъжд и влошаване на времето не трябва да ни спират да атакуваме любимите си маршрути и да опитваме нови. Просто трябва да сме подготвени, да знаем какво можем да очакваме и да бъдем гъвкави с плановете си. Нито едно приключение не се случва на всяка цена. А за да бъде преживяването ни възможно най-приятно, добре е да следваме няколко основни правила относно облеклото и екипировката.

 

Доказано най-добрият метод на обличане, независимо от сезона, е обличането на слоеве. Съществува изключително много информация по тази тема, затова няма да се спираме в детайли на нея. Само ще отбележим основните правила.

  • Основен слой – за него трябва да изберем спортна тениска или термо бельо от вълнена или синтетична материя. Памучните дрехи не са за предпочитане, тъй като те не отвеждат потта от тялото, а я задържат в близост до него, което води до усещане за студ.

  • Среден слой – тук влиза в употреба топлият полар. Той може да бъде със средна или с висока плътност, с качулка или без такава, в зависимост от атмосферните условия. В по-студените дни може да бъде заместен с леко яке или пухенка.

  • Външен слой – задължително носете със себе си мембрана, която да е подходяща за съответните климатични условия. Ако времето е приятно, водоустойчив soft shell ще ви свърши чудесна работа. В случай, че се очакват валежи, мъгли и вя