Отвъд границите: Непал и Хималаите

Има едно кътче на нашата планета, което събира в границите си осем от десетте най-високи върхове в света. Това е Непал – малката държава в Южна Азия, която пази ключа към мечтите на толкова много алпинисти. Величествена природа, колоритни традиции и обичаи, сърдечно усмихнат народ  - определено едно от местата, за които си заслужава да помечтаеш и някой ден да посетиш.

 

Непал (Свещената пещера)

 

Прието е, че произходът на топонима Непал идва от думите „не” (свещен) и „пал” (пещера). Това не е учудващо, имайки предвид месторазположението на държавата и древните схващания на местните за святост. Спиращите дъха върхове, които докосват небето над Непал, за хората тук не са просто природна даденост – те са свещени. Непреходната им красота сякаш е намерила своя човешки израз в духа на народа на Непал. Хората тук се усмихват с лекота, не се страхуват да отворят сърцата си, домовете си, да разкрият традициите и вярванията си. Изпитват едно благородно любопитство към другия, което всъщност представлява неподправен израз на уважение и приемане.

Досегът до Непал е като пътуване във времето. Тук древно и съвременно се преплитат, без да влизат в конфликт едно с друго. Местните обичат и ценят своите уникални бит и култура, които разбира се също имат божествени корени. Легендите разказват, че танците в Индийския субконтинент произхождат от дома на Шива – Хималаите и Хималайското кралство на Непал – където той изпълнява танца "тандава". И днес тези танци са неизменна част от изживяването на всеки гост на Непал.

Най-широко разпространената религия в държавата е индуизма (изповядван от 80.6% от населението). Тя диктува и правилата в непалската кухня, която е базирана изцяло на вегетарианството. Пикантна, уханна и лека – храната на местното население напълно кореспондира с философията, природата и светоусещането им.

 

Планината и нейното светилище

 

75% от площта на Непал е заета от Хималаите – мистичният симв