top of page

Отвъд границите: Непал и Хималаите

Има едно кътче на нашата планета, което събира в границите си осем от десетте най-високи върхове в света. Това е Непал – малката държава в Южна Азия, която пази ключа към мечтите на толкова много алпинисти. Величествена природа, колоритни традиции и обичаи, сърдечно усмихнат народ - определено едно от местата, за които си заслужава да помечтаеш и някой ден да посетиш.

Непал (Свещената пещера)


Прието е, че произходът на топонима Непал идва от думите „не” (свещен) и „пал” (пещера). Това не е учудващо, имайки предвид месторазположението на държавата и древните схващания на местните за святост. Спиращите дъха върхове, които докосват небето над Непал, за хората тук не са просто природна даденост – те са свещени. Непреходната им красота сякаш е намерила своя човешки израз в духа на народа на Непал. Хората тук се усмихват с лекота, не се страхуват да отворят сърцата си, домовете си, да разкрият традициите и вярванията си. Изпитват едно благородно любопитство към другия, което всъщност представлява неподправен израз на уважение и приемане.

Досегът до Непал е като пътуване във времето. Тук древно и съвременно се преплитат, без да влизат в конфликт едно с друго. Местните обичат и ценят своите уникални бит и култура, които разбира се също имат божествени корени. Легендите разказват, че танците в Индийския субконтинент произхождат от дома на Шива – Хималаите и Хималайското кралство на Непал – където той изпълнява танца "тандава". И днес тези танци са неизменна част от изживяването на всеки гост на Непал.

Най-широко разпространената религия в държавата е индуизма (изповядван от 80.6% от населението). Тя диктува и правилата в непалската кухня, която е базирана изцяло на вегетарианството. Пикантна, уханна и лека – храната на местното население напълно кореспондира с философията, природата и светоусещането им.

Планината и нейното светилище


75% от площта на Непал е заета от Хималаите – мистичният символ на красота и величие. Планинската верига се е формирала преди около 70 милиона години в следствие на сблъсък между Индия и Азия посредством Индоавстралийската и Евроазиятската текстонска плоча. В буквален превод Хималаи означава „дом от сняг”, а според индийската митология бог Шива живее там. Това обяснява и сакралния облик на планината. За местните хора тя е храм, а върховете й – светилища. Достапът до някои от тях, като връх Мачапучаре (6 993 м.), дори е официално забранен.

Макар и да са най-високата планинска верига на планетата, Хималаите всъщмост са най-младата такава. Реките й са по-стари от върховете, 250 от които докосват небето на височина по-висока от 6 000 метра. Най-високият връх в света, Еверест (8 848 м.), също се намира тук, на територията на Непал. Местните го наричат „Самгармата” (или Сагарматха), което в буквален превод означава „Богиня на вселената”. Върхът е изкачен за първи път през 1953 г. от Едмунт Хилъри и Тензинг Норгей. Но не това изкачване бележи началото на покоряването на хималайските осемхилядници. През 1950 г. двамата французи Морис Херцог и Луи Лашенал изкачват връх Анапурна I (8 091 м.) – десетият по височина връх в света, част от планинския масив Анапурна, в Хималаите. Това е и върхът с регистрирани най-малко изкачвания и най-много смъртни случаи. Трекингът до базовия лагер на Анапурна I е един от най-впечатляващите маршрути. Масивът се намира в една от защитените зони на Непал и предлага вълнуваща комбинация от спиращи дъха гледки и досег до местните бит и култура. Като на длан се виждат върховете Сингу Чули (Singu Chuli, 6 501 м.), Мачапучаре (Machchapuchhre, 6 993 м.), Анапурна I (Annapurna I, 8 091 м.), Южна Анапурна (Annapurna South, 7 219 м.), Гангапурна (Gangapurna, 7 454 м.), Анапурна III (Annapurna III, 7 555 м.) и Хиунчули (Hiunchuli, 6 441 м.). Върховете Мачапучаре и Хиунчули оформят така известната порта на Светилището на Анапурна. За търсещите комплексно изживяване, което да стимулира не само тялото, но и духа, това определено е точното мястото.


Кога да посетим Непал?


В Непал има шест климатични области, които се изменят във височинен план и пет сезона. Тропичната и субтропичната области са със средна надморска височина под 1 200 метра. Умерената област е между 1 200 и 2 400 метра, следвана от студената (2 400 – 3 600 метра) и субарктичната области (3 600 – 4 400 метра). Арктичната област започва на надморска височина 4 400 метра. Освен добре познатите ни четири сезона, в Непал има още един, пети – мусонен. Пролетта започва през март и продължава до юни. Средната дневна температура в умерената област в началото на сезона е около 24 градуса, а в края достига до 28 градуса. Мусонните дъждове обикновено започват от 1-ви юни и продължават до края на месеца. Лятото обхваща интервала от края на юни до средата на септември. Средната дневна температура се задържа около 28 градуса и остава сравнително непроменена и през есента, която започва от средата на септември и продължава до края на ноември. През зимата (края на ноември – средата на февруари) среднодневната температура е около 19 градуса на височина 1 400 м. През нощта тя пада до 3 градуса.

Най-подходящи за трекинг са пролетта и есента. Това обаче гарантира и големия туристопоток. Затова много често местните препоръчват посещения в самия край на пролетта и лятото, както и през зимата.


Независимо кога или къде, Непал несъмнено е едно мечтано приключение по пътя към светилището на човешкия дух и сила.



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page